Hvordan spare strøm?

Vi som jobber i elKompis er eksperter på strømsparing, og sitter kontinuerlig med oversikten over hvordan strømprisen utvikler seg. Vi har derfor samlet våre ti beste strømsparetips.

Publisert: 05.01.2022 12:00

Senk innetemperaturen

Den største andelen av strømforbruket ditt går til oppvarming av bolig og varmtvann. Dersom du ønsker å spare strøm anbefaler vi deg å redusere innetemperaturen.

I en gjennomsnittlig bolig i Norge går mellom 60-80 prosent av strømforbruket til oppvarming. Ved å senke innetemperaturen med én grad kan du redusere strømforbruket med hele fem prosent. Senker du med to grader, kan du spare opptil ti prosent på strømregningen. Generelt anbefales en innetemperatur på 18-21°C.

Luft kjapt og intensivt 

Ved å lufte kjapt og intensivt unngår du å slippe ut for mye varme av boligen din, i tillegg slipper du unødvendig nedkjøling av tak, gulv og vegger. Både gulv og vegger krever mye energi å få varmet opp igjen. Dette fordi mesteparten av husets varme ligger lagret her. Istedenfor å la vinduet stå på gløtt hele dagen vil det lønne seg og ta en rask utlufting. Da sløser du ikke like mye med strømmen.

Trekk for gardinene om kvelden 

Dette reduserer varmetapet. 

Monter tetningslister 

Dersom du merker at det trekker fra dører og vinduer kan det være smart å få montert tetningslister. Disse er enkle å montere selv og kan redusere varmetapet betraktelig. I tillegg koster det ikke så mye. 

Fyll opp oppvaskmaskinen før du setter den på

Oppvaskmaskinen bruker nemlig like mye energi, enten den er full eller halvfull. Hvis du klarer å vente med å sette på maskinen til den er full, vil du spare strøm, tid og penger.

Unngå å vaske for hånd. Mange tror kanskje at det er penger å spare med å vaske for hånd, men i de fleste tilfeller vil en oppvaskmaskin faktisk spare deg for penger, sammenlignet med håndvasken. Årsaken til det er ganske enkel. Oppvaskmaskinen bruker vann og energi mer effektivt enn håndvasken. I tillegg er det mer miljøvennlig å bruke oppvaskmaskinen. Faktisk så bruker du minst tre ganger så mye vann når du gjør jobben selv.

Skru av elektriske apparater

Mange elektriske apparater bruker like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk. Dersom du ikke bruker PC-en eller TV-en burde du skru de helt av. I løpet av ett år bruker elektriske apparater som står i standby modus ganske mye strøm samlet sett. Gjør det derfor til en vane å skru av PC-en eller TV-en når du ikke bruker dem.

Bytt til sparedusj eller ta kortere dusjer

Det er lite som slår en varm dusj etter en tur ute i kulden. Likevel bør du være forsiktig med bruken av varmtvann, spesielt når strømprisen er høy.

Nest etter oppvarming bruker nordmenn mest strøm på oppvarming av varmt vann. Omtrent 20 prosent av strømforbruket ditt går til oppvarming av vann.

Dersom du ønsker å spare strøm, samt gjøre lommeboken en tjeneste, anbefaler vi deg å ta kortere dusjer eller bytte til sparedusj.

Sparedusj er en ypperlig mulighet til å redusere forbruket. Mens et vanlig dusjhode slipper ut ca. 16.20 liter vann per minutt, vil en sparedusj kun slippe ut 6-10 liter. En sparedusj senker vannforbruket med opptil 50 prosent, og jo mindre vann du bruker, desto mindre må varmtvannsberederen varmes opp. Det er fort noen kroner spart.

Lad elbilen om natten

Strømprisene er ofte lavere om natten. Dersom du har en trygg og smart hjemmelader, bør du vurdere å lade elbilen om natten. Med smart elbillading fra elKompis lader du når strømmen er billigst. Du får også full oversikt i appen.

Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk 

Gjør det til en vane å skru av lys og varme i rom du ikke oppholder deg i. Om du ikke ønsker å skru varmen helt av, kan du kanskje redusere den? Husk at det er summen av flere små tiltak som utgjør en forskjell på strømregningen.

Sørg for at du har en god strømavtale

For oss i elKompis er målet å gi deg en helhetlig, ærlig og billig strømavtale. Du skal ikke bli overrasket når strømregningen kommer. Hos elKompis får du kun spotprisavtale – det er historisk sett den billigste avtaleformen og anbefales av Forbrukerrådet. Avtalen din følger spotprisen fra NordPool + inntil 1 øre per kWh som går til innkjøpskostnader og lovpålagte elsertifikater. Du betaler kr 34,- pr måned for å være kunde hos oss. Vi tjener 0 kr på strømforbruket ditt.

Som kunde i elKompis vil du få gode tips og innspill som garantert vil kutte månedskostnadene dine på strøm. I appen har du full kontroll over forbruket ditt, time for time, minutt for minutt. Du kan se hvor effektivt du bruker strøm, sammenlignet med hjem som ligner på ditt eget. I tillegg vil du se hvordan strømforbruket ditt fordeler seg, samt har du muligheten til å verve elKompiser og få ververabatt. Appen byr rett og slett på flere smarte løsninger som gjør det enkelt for deg å spare strøm.

Kilder:
Enok Norge

Kutt strømregningen din med elKompis

Bytt til elKompis her

Les også:

Benedicte pakket sakene og flyttet til fjells

Pil høyre
Husk dette før du drar på påskeferie husk dette før du drar på ferie, hva må gjøres vi vi drar på ferie, huskeliste, strøm og ferie, hvilke apparater må jeg skru av, strøm huskeliste, husk dette, påskeferie

Husk dette før du reiser på påskeferie

Pil høyre
Kompensasjon for høye strømpriser, Kompensasjon strøm, Kompensasjon strømpris, hvordan få Kompensasjon for strøm, hvor mye får jeg i strøm Kompensasjon, Kompensasjon strømprisen 2022, hvordan fungerer strømstøtten, hvor mye får jeg i strømstøtte, hvordan utbetales strømstøtten, når utbetales strømstøtten, hva er strømstøtten på, hvor mye dekker strømstøtten

Kompensasjon for høye strømpriser

Pil høyre