Hva bruker mest strøm i huset?

Nysgjerrig på hva som er et normalt strømforbruk, hvor mye strøm vaskemaskinen bruker, eller hvor mye det koster å lade en iPhone hver dag i ett år? elKompis gir deg svarene.

Publisert: 12.01.2022 12:00

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ligger nordmenns gjennomsnittlige strømforbruk på rundt 16 000 kilowattimer (kWh) per husholdning. Kjapt regnet blir det 1 333 kWh i måneden, men hvordan fordeler egentlig strømforbruket seg?

Dette er strømtyvene

Hvis vi ser på gjennomsnittstallene, går mellom 60-80 prosent av strømforbruket til oppvarming, 15-20 prosent til varmtvann, 15 prosent til elektriske apparater og 10 prosent til belysning. Dette kan selvsagt variere veldig, avhengig av om du bor i en eldre enebolig eller i en moderne leilighet. Det vi uansett kan konstatere med er at oppvarming og varmtvann er de to store strømtyvene i norske husholdninger.

Slik fordeler strømforbruket seg 

Til tross for at mesteparten av strømforbruket ditt går til oppvarming og varmtvann, er det likevel ikke så dumt å endre vaner for andre elektriske apparater. Husk at det er summen av flere små tiltak som kan utgjøre en stor forskjell.

Fra vi står opp på morgenen til vi går og legger oss om kvelden bruker vi flere ulike elektriske apparater. Vi har laget en enkel oversikt over de ulike elektriske apparaters forbruk og kostnad i året. Utregningen er hentet fra Enova, og baserer seg på en gjennomsnittlig strømpris på 115 øre per kilowattime, inkludert nettleie, variable utgifter på kraftpris og avgifter.

Strømforbruk kjøleskap

Et kjøleskap på 200 liter har et forbruk på ca. 160 kWh i året. Dette tallet baserer seg på at kjøleskapet bruker rundt 0,44 kWt i døgnet. Med en gjennomsnittlig strømpris på 115 øre per kilowattime koster kjøleskapet deg ca. 184 kroner i strøm årlig.

Strømforbruk vaskemaskin

Hvitevarer blir bedre og bedre og bruker mindre energi. En vaskemaskin forbruker ca. 235 kWh i året. Dette forbruket baserer seg på 35 vask på 90 grader, 99 vask på 60 grader og 148 vask på 40 grader, totalt 282 vask på et år. Med dette forbruket koster det altså under én krone å vaske klær. Totalt koster det deg 270 kroner i året.

Strømforbruk jacuzzi

Har du et utendørs boblebad ligger strømforbruket per år på litt over 3000 kWh. Det vil si en månedlig kostnad på ca. 250-300 kroner. Vurder derfor hvor viktig det er for deg å ha på boblebadet om vinteren. Dersom du ønsker å spare strøm, vil vi anbefale deg å skru det av i vintermånedene når strømprisen er høy.

Strømforbruk mobiltelefon

Vi har en god nyhet til deg. Mobiltelefonen bruker mellom 15 og 20 wattimer, og i snitt koster det mellom 2-7 kroner å lade mobilen hver dag i ett år. For én ladning er kostnaden fra 0,6 til 1,9 øre. Om du må betale 3 eller 7 kroner i året, avhenger litt av type mobil du har, samt hvor hyppig du lader den.

Full kontroll i praksis 

God innsikt, flere verktøy og en god strømavtale du kan bruke for å redusere strømkostnadene dine

  • Full kontroll på strømpris, time for time – dag for dag
  • Full kontroll på forbruk, time for time – dag for dag
  • Oversikt som viser hva du bruker mest strøm på
  • Sammenlign forbruket med andre hjem som ligner på ditt
  • Løpende prognose på månedens forbruk, kostnad og faktura
  • Prisoversikt og besparelse i forhold til andre strømavtaler i markedet
  • Lad elbilen når prisene er lavest

 

Bli kunde her

I tabellen nedenfor har vi listet opp flere av de vanligste elektriske apparatene som finnes i norske husholdninger. Også her har vi tatt utgangspunkt i en gjennomsnittlig strømpris på 115 øre per kWh.

 

Type

Forbruk (kWh/år)

Kr/år

Barbermaskin

0 kWh

0,-

Brødrister

30 kWh

35,-

Hårføner

40 kWh

46,-

Stereoanlegg

40 kWh

46,-

Støvsuger 

50 kWh

58,-

Kjøkkenvifte

75 kWh

86,-

Kjøkkentrakter

75 kWh

86,-

TV

110 kWh

127,-

Komfyr ovn

150 kWh

173,-

Komfyr kokeplate

220 kWh

253,-

Oppvaskmaskin

230 kWh

265,-

Fryseboks

270 kWh

311,-

Tørketrommel

400 kWh

460,-

Belysning

900 kWh

1035,-

Varmtvann

3600 kWh

4140,-

Oppvarming

12 000 kWh

13 800,- 

Som det kommer frem i oversikten er det utvilsomt oppvarming som bruker mest strøm i huset. På andreplass ligger varmtvann, som ikke er veldig overraskende.

Tabellen over illustrerer gjennomsnittsforbruket for en familie på tre som kun bruker elektrisk oppvarming og bor i en 120 kvadratmeter stor bolig. Det er derfor viktig å ta høyde for at forbruk og kroner kan variere veldig.

Kutt strømregningen din med elKompis

Bytt til elKompis her

Les også:

Illustrasjonsbilde, dame som sjekker ulike strømavtaler på pc-en.

Ikke vær strømdust

Pil høyre
Kaja og kollektivet velger strømleverandør for første gang!

Kaja og kollektivet velger strømleverandør for første gang!

Pil høyre
spotpris strøm, fastpris strøm, nordpool strøm, strøm, billig strøm, dagens spotpris strøm nordpool, nordpol strøm, spotpris strøm nå, prismatch strøm, spotpris strøm, strømavtale

Ekteparet kuttet strømregningen med elKompis

Pil høyre