Hva er spotpris på strøm?

Hva er en god avtale, hva lønner seg og hva er egentlig spotpris? Denne artikkelen gir deg svarene, raskt, enkelt og greit.

Publisert: 09.01.2022 12:00

I Norge finnes det over hundre strømleverandører og enda flere strømavtaler. Strømmarkedet kan derfor på mange måter oppleves som uoversiktlig og vanskelig. Som strømkunde kan man fort bli mer og mer forvirret, og mange lurer naturlig nok på hvordan man får en billig strømavtale. 

Hva du bør velge avhenger av dine behov og hva du setter høyest av pris og forutsigbarhet. Her hos elKompis leverer vi kun spotprisavtale, men hva er det egentlig?

Dette er spotprisavtale

Spotprisen er lik for alle strømleverandører i Norge. Spotprisavtaler følger prisene på kraftbørsen NordPool og svinger naturlig gjennom året. Med spotpris betaler du rett og slett det samme for strømmen som strømleverandøren din kjøper den inn for. I tillegg kommer et påslag per kilowattime og en fast månedlig sum.

Spotprisen varierer time for time og påvirkes blant annet av faktorer som vær, temperatur, tilbud og etterspørsel. Om sommeren bruker vi naturligvis mindre strøm, enn om vinteren. Når det er kaldt ute, er behovet for strøm og oppvarming mye større og da øker også etterspørselen av strøm. Desto mer strøm vi bruker, jo mer øker etterspørselen og dermed også prisene.

Været spiller en viktig rolle. Er det tørt vær, lite vind og lave vannmagasiner vil strømprisen gå opp. Er det derimot mye vind og nedbør, samt lave priser på kull, gass og Co2 vil strømprisen falle.  

Samlet sett er Spotpris anbefalt av Forbrukerrådet og har vært den billigste avtaleformen over tid. I de fleste tilfeller vil det lønne seg å velge en spotprisavtale når du kjøper strøm.

Hvilken avtale får jeg hos elKompis? 

Hos oss er det enkelt, vi har kun et produkt og én pris. Avtalen din følger spotprisen fra NordPool + inntil 1 øre per kWh som går til innkjøpskostnader og lovpålagte elsertifikater. Elsertifikater er en økonomisk støtteordning som gjør det mer lønnsomt for strømprodusenter å investere i produksjon basert på fornybare energikilder, som vann, vind, sol og bioenergi.  Du betaler kr 34,- pr måned for å være kunde hos oss. 

Med elKompis-appen har du full oversikt over forbruket ditt og strømprisen time for time, dag for dag. Som kunde i elKompis vil du også få gode tips og innspill som garantert vil kutte månedskostnadene dine på strøm. Appen byr rett og slett på flere smarte løsninger som gjør det enkelt for deg å spare strøm.

Les mer om smart strømavtale

elKompis-appen hjemskjerm

Så enkelt er det

For oss er det viktig å gjøre tegning av strømabonnementet så enkelt som overhodet mulig. Alt du trenger å gjøre er laste ned appen vår og registrere deg, så ordner vi resten. Og appen, den laster du ned på mobilen din i appbutikken. 

  • Last ned appen
  • Legg inn telefonnummeret ditt
  • Bekreft adressen
  • Så enkelt er det å få full kontroll og billig strøm
  • For oss er dette smart strøm til alle

Kutt strømregningen din med elKompis

Bytt til elKompis her

Les også: