Dette har et knippe sørlendinger gjort for å spare strøm i år

Strømprisene har vært rekordhøye både i 2021 og 2022 - noe alle sør for Trøndelag har kjent på kroppen. Så har vi aldri før brydd oss mer om eget strømforbruk og strømpris - enn vi gjør nå.

Publisert: 08.07.2022 15:00

Sannsynligvis høye strømpriser ut året

Nå som vi går mot sommer, sol og høyere temperatur forventes det at både strømforbruket og strømprisene vil gå noe ned, og de fleste vil heldigvis oppleve å få lavere strømregninger i tiden fremover. Likevel må vi nok belage oss på at strømprisene vil holde seg høyere enn normalt ut året. Det er derfor lurt å gjøre noen små, enkle grep for å spare strøm, også i sommer.

Slik sparer sørlendinger strøm

Vi tok oss en tur ut i Sørlandets hovedstad, Kristiansand, og spurte sørlendingene om hvilke tiltak de har gjennomført for å spare strøm i en hektisk hverdag.

Dette svarte de:

Vi dusjer litt kortere og litt kaldere. I tillegg har vi ventet litt med å sette på bassenget, forteller Susanne Knutsen. 

Jeg må innrømme at jeg ikke har gjort så veldig mye, men jeg har blitt litt mer oppmerksom på å ikke ha på så mange lys. Jeg er egentlig veldig glad i lys i alle rom, også de jeg ikke oppholder meg i. Så det har jeg blitt flinkere med. Også har jeg nok blitt flinkere til å skru ned varmen. Det er jo ikke nødvendig å ha 26 grader inne! Så ja, jeg har blitt litt mer bevisst, sier Berit Iversen. 

Vi har begynt å dusje veldig kjapt, sånn ca. 2 minutter, og så har jeg skrudd av veldig mange varmekabler. I tillegg har vi ventet litt med bassenget, og bader i 5 grader istedenfor 20, eller 27. Vi prøver å redusere på det som kan reduseres, smiler Inger Holm.

Jeg har koblet ut alle panelovner og fyrt masse med ved for å spare strøm – Camilla Eide.

Vi har gjort mye. Vi har satt ned temperaturen i stuen, det har vi aldri gjort før. Vi har alltid hatt 22 grader, men nå har vi satt ned temperaturen til 18 grader. Også bruker vi ved, og det gjør faktisk et stort utslag på antall kilowattimer. Pluss at vi har blitt mer bevisst på hvor lenge vi dusjer. Det har aldri skjedd før. Så vi  har endret vanene uten tvil, forteller Arnt Aske. Engasjert. 

Se alle tipsene vi fikk lengre nede i artikkelen. 

strømsparetips! skru ned inne temperaturen med 1 grad

3 effektive strømsparetips fra elKompis

Senk innetemperaturen
Den største andelen av strømforbruket ditt går til oppvarming av bolig og varmtvann. Ved å senke innetemperaturen med én grad kan du redusere strømforbruket med hele fem prosent. Senker du med to grader, kan du spare opptil ti prosent på strømregningen. Generelt anbefales en innetemperatur på 18-21°C.

Dusj smart og effektivt
Nest etter oppvarming bruker vi mest strøm på oppvarming av varmtvann. Omtrent 20 prosent av strømforbruket ditt går til oppvarming av vann. Vårt beste tips for å redusere oppvarmingskostnader til varmtvann er en kort og effektiv dusj – gjerne sammen med den du er glad i 😉

Montér tetningslister
Merker du at det trekker fra dører og vinduer kan det være smart å få montert tetningslister. Disse kan redusere varmetapet betraktelig, i tillegg er de enkle å montere selv og koster ikke skjorta 😉

Se flere strømsparetips her

Les også:

Mette tok kontroll over strømregningen med elKompis

Pil høyre
Men klarer vi å spare mer? Høye strømpriser påvirker ikke forbruket, blir strømforbruket lavere når strømmen er dyr, blir strømforbruket høyere når prisen er billig, bli forbruket lavere når strømmen er dyr, blir forbruket høyere når prisen er billig, Kan jeg spare strøm uten å vite det, spare strøm uten å merke det, strømforbruk, vi må spare strøm, vi må bruke mindre strøm, hvorfor bruker ikke folk mindre strøm,

Men klarer vi å spare mer?

Pil høyre

Ikke gå glipp av denne støtteordningen ⚡

Pil høyre