Slik påvirker ny nettleiemodell strømregningen din

Den nye nettleiemodellen, eller mer korrekt; den nye prismodellen på nettleie, er på plass. Første juli i år innførte regjeringen prismodellen som alle nettselskap i Norge skal bruke. For deg og meg betyr modellen at vi i større grad enn før kan påvirke sluttsummen på nettleie-fakturaen. Nettleiefaktura må ikke forveksles med strømfakturaen, som du jo får fra din strømleverandør.

Hvorfor ny prismodell på nettleie?

Nettbransjen har i samarbeid med forbrukerorganisasjoner,  miljøorganisasjoner og næringsliv vært pådrivere for den nye prismodellen. Årsaken er at et stadig mer elektrifisert samfunn legger press på strømnettet vårt. Det er rett og slett ikke dimensjonert for de timene med mest strømforbruk. Samtidig er det et mål for nettselskapene å unngå store økonomiske investeringer, som jo til slutt blir et spleiselag for forbrukerne. Fysisk utvidelse av nettet, som medfører store inngrep i naturen, er heller ikke ønskelig.

Løsningen er en prismodell som stimulere til å jevne ut forbruket gjennom døgnet, slik at effekttoppene blir lavere. Effekt kan enkelt forklares som samtidig strømforbruk, og ved å redusere effekttoppene kan vi utnytte kapasiteten i strømnettet uten utbygging.

Strømprisen. Strømpris. Strømpris nå. Dagens strømpris. Strømpris i dag. Strømpriser i dag. Strømpriser time for time. Strøm. Nordpool strømpris. Nordpool spotpris. Nordpool strøm. Billig strøm. Strømpris Nordpool. Spotpris. Spotpriser nå. Spotpriser nordpool. Strøm pris. Dagens strømpris Nordpool. Dagens spotpris. Strømpriser time for time Nordpool. Spotpriser i dag. Strømpris i dag Nordpool. Strømpris gjennom døgnet. Gjennomsnittlig strømpris. Prisområder nordPool.

3 veier til rimeligere nettleie

Oppsummert er det nå særlig tre ting du bør huske på for å sikre så lav nettleie som mulig:

1. Fordel forbruket gjennom døgnet og få lavest mulig månedsbeløp på nettleien

2. Jo lavere totalt forbruk, jo lavere nettleie

3. Strømforbruk mellom kl. 22-06 og i helg vil lønne seg

Nettleie = kapasitetsledd + energiledd

Tidligere var det bare forbruket ditt (energileddet) som påvirket nettleien din. I tillegg var det et månedlig fastbeløp du ikke kunne påvirke. Fastbeløpet er nå erstattet av det som kalles kapasitetsledd - et beløp pr måned som du kan påvirke. Energileddet beholdes, men nå med forskjellig pris på dag og natt, hvor natt er billigst. Noen nettselskaper har også nattpris i helgen. Med dette ønsker nettselskapene å stimulere til mer bruk av strøm på natt og helg hvor det normalt er lite trafikk i nettet.

Energileddet er en pris pr. kwt bestemt av ditt nettselskap (og har ingenting med selve strømprisen å gjøre). Summen påvirkes av forbruket ditt. Jo lavere forbruk, jo lavere nettleie. Prisen pr. kwt differensierer på dag (kl. 06 – 22) og natt (kl. 22-06), og hos noen nettselskaper også i helg.

Kapasitetsleddet er et beløp per måned som du påvirker med å holde så lave effekttopper som mulig. Beløpet beregnes med utgangspunkt i (hold deg fast) – gjennomsnittet av de tre høyeste klokketimene fra tre ulike døgn innenfor en måned.

Eksempel på trappetrinnsmodell for kapasitetsledd

Eksempel

Kapasitetsleddet inneværende måned beregnes på grunnlag av forrige måneds effekttopper. Her er et eksempel:

I juli hadde undertegnede 3 timer med et samlet snitt på 5,19 kw som høyeste effekttopp. Det betyr at jeg i juli havner på trinn 3 ifølge mitt nettselskaps trappetrinnsmodell. Resultatet er et kapasitetsledd på 350 kr. Klarer jeg i august å redusere snittet til under 5 kw havner jeg på trinn 2, og skal betale 250 kr i kapasitetsledd neste måned.

Selve modellen er den samme hos alle nettselskapene – men både kapasitetsleddet og energileddet har hhv. forskjellige intervall og pris hos de forskjellige nettselskapene (det skal ikke være lett!). På ditt nettselskap sine websider finner du informasjonen du trenger.

Effekt kan enkelt forklares som samtidig strømforbruk, og ved å redusere effekttoppene kan vi utnytte kapasiteten i strømnettet uten utbygging.

elKompis, elKompis strømguiden, Strømguiden, Strøm blogg, Fortums blogg, Gratis strøm, Strøm, Billig strøm, Blogg NTE, Energiloven, Strømtest, Strømprat, Strømforbruk, Tips om strøm, Råd om strøm, Strømblogg

Men hvordan kan du finne ut hvor mye effekt du bruker?

Uten en app eller annen digital løsning levert av din strømleverandør eller lignende, er det nærmest umulig å finne de tre timene som kapasitetsleddet beregnes ut ifra. Har du installert en smart "pulsmåler" i HAN-porten på strømmåleren din, kan ofte de samme appene også lese av ditt strømforbruk/effekt i sanntid. Mye kommer til å skje fremover i forbindelse med funksjonalitet knyttet til forbruk, effekt og varsling. I elKompis har vi et dedikert team som kontinuerlig jobber med å gi kundene våre det de trenger av informasjon i appen vår. Følg med!

 

Eller... 

Et lite life-hack på tampen ;)

Har du ikke installert en smart "pulsmåler", kan du likevel enkelt lese av hvor mye effekt du bruker akkurat nå - direkte i sikringsskapet ditt! Alle smartmålere har nemlig en knapp som fungerer som en meny-velger. Klikk på denne til du får opp verdien med betegnelsen kw.

Voilà!

billig strøm, spare strøm, hvordan spare strøm, strømavtale, smart strømavtale, billig strømavtale, strømavtale billigste, strømavtaler, strømavtalen, beste strømavtale, billigste strømavtale, bytt strømavtale, ny strømavtale, beste strømavtalen, god strømavtale, gode strømavtaler, bestill strømavtale, bestill strømavtale, tegne strømavtale, anbefalt strømavtale, populær strømavtale

Dette får du med elKompis

  • En av markedets beste strømavtaler
  • Full kontroll på strømpris, time for time – dag for dag
  • Full kontroll på forbruk, time for time – dag for dag
  • Oversikt som viser hva du bruker mest strøm på
  • Sammenlign forbruket med andre hjem som ligner på ditt
  • Løpende prognose på månedens forbruk, kostnad og faktura
  • Prisoversikt og besparelse i forhold til andre strømavtaler i markedet
  • Lad elbilen når prisene er lavest

 

Kort sagt – smartere og billigere strøm!

Bli kunde i dag

Registrer deg her

Les også:

Men klarer vi å spare mer? Høye strømpriser påvirker ikke forbruket, blir strømforbruket lavere når strømmen er dyr, blir strømforbruket høyere når prisen er billig, bli forbruket lavere når strømmen er dyr, blir forbruket høyere når prisen er billig, Kan jeg spare strøm uten å vite det, spare strøm uten å merke det, strømforbruk, vi må spare strøm, vi må bruke mindre strøm, hvorfor bruker ikke folk mindre strøm,

Men klarer vi å spare mer?

Pil høyre

Gjennomfakturering - en fordel eller ulempe?

Pil høyre
Elbillading, smart elbillading, elbillader, elbillading, elbillading hjemme, beste elbillader, smart elbillader, elbil, elbillading strøm, elbil, pris elbillading, elbillading pris, elbillading privat, privat elbillading, billig elbillading,

Lading av elbil – Strømforbruk og smartlading

Pil høyre