Ord og uttrykk du møter i strømbransjen
Spotpris, elsertifikat og leveringsplikt. Strømbransjen er fylt med mange ukjente ord og uttrykk, som de fleste av oss ikke bruker i det daglige. Vi forstår godt at det kan være vanskelig å få oversikt. Derfor har vi laget en liten strømordbok over de vanligste "strømordene", som forhåpentligvis kan være til litt hjelp.

Oversikten finner du her 👇
AMS – Avanserte måle- og styringssystemer
Alle strømkunder i Norge er pålagt å installere en smart strømmåler (AMS). Smarte strømmålere gir deg som strømkunde bedre informasjon om strømforbruket ditt, mer nøyaktig avregning, automatisk avlesning av måler og mulighet for automatisk styring av forbruket. I Norge er det nettselskapene som er ansvarlig for drift og installasjon av målerne.
Avregning
Når strømselskap eller nettselskap beregner hva du må betale for nettleie og strømforbruk, lager de en avregning, enten basert på faktisk forbruk eller estimert forbruk.
AvtaleGiro
AvtaleGiro er en tjeneste for automatisk betaling av dine faste regninger. Din bank sørger for at regningene dine betales direkte fra din konto på forfallsdatoen.
eFaktura
Alle som inngår avtale om eFaktura med strøm- eller nettselskapet sitt får fakturaen direkte i nettbanken sin. Alle betalingsopplysninger er forhåndsutfylt på regningen, men du kan selv velge å endre forfallsdato eller kontonummer hvor regningen skal belastes. I nettbanken kan du se fakturagrunnlaget, lagre det elektronisk eller skrive det ut. eFaktura er kort og godt en elektronisk faktura som må godkjennes av deg før betaling, og må ikke forveksles med AvtaleGiro som er automatisk betaling på forfallsdato.
Elhub
Elhub er energibransjens felles datahub, hvor alle data fra landets AMS-målere samles og hvor beregning og avregningsunderlag basert på mottatte måleverdier gjøres. Elhub har blant annet bidratt til økt datakvalitet og raskere utveksling av informasjon, eksempelvis ved flytting.
Elsertifikat
Elsertifikat er en myndighetspålagt støtteordning som har til hensikt å stimulere til mer etablering og produksjon av fornybar energi i Norge og Sverige. Etterspørselen etter elsertifikater dannes ved at strømleverandører må kjøpe elsertifkat for en gitt andel av strømmen de selger. Slik får fornybarprodusentene (vann, vinn, sol og bio) inntekter fra salg av elsertifikater i tillegg til kraftprisen. Dette øker lønnsomheten i produksjon av fornybar energi. Strømleverandørene legger kostnaden inn i strømregningen, og det er i praksis strømkundene som finansierer elsertifikatordningen. Strømleverandørene kan ikke velge bort ordningen.
Energiattest
Alle som skal selge eller leie ut boligen sin, trenger en energiattest. Energiattesten angir boligens energistandard og hvor energieffektiv den er. Energiattesten får du tak i ved å logge deg inn på energimerking.no.
E-postfaktura
Din strømfaktura på e-post. Den inneholder all betalingsinformasjon du trenger for å få betalt strømregningen, men du må selv legge inn betalingsinformasjonen i nettbanken.
Etterskuddsbetaling
Nesten alle strømleverandører fakturerer etterskuddsvis i dag. Det betyr at du blir fakturert av strømleverandøren for foregående periode, basert på faktisk pris og forbruk – og ikke estimert forbruk.
Fastprisavtale
Fastprisavtale er en avtale om en fast pris per kWt, over en gitt periode, for eksempel ett år eller lenger. En fastprisavtale gir deg fordelen av å ha en forutsigbar strømregning.
Forbruksavgift
Forbruksavgift eller elavgift som det også kalles, er en avgift på forbruk av strøm. Alle som har strøm, må betale forbruksavgift og det er nettselskapene som fakturerer deg denne. Husholdninger i Finnmark og Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Skjervøy og Storfjord (tiltakssonen) i Nord-Troms er fritatt for denne avgiften.
Forskuddsvis fakturering
Forskuddsvis fakturering innebærer at leverandøren fakturerer forskuddsvis basert på estimert pris og forbruk for kommende fakturaperiode.
Gjennomfakturering
Gjennomfakturering betyr kort forklart at nettleien fra ditt nettselskap inkluderes på fakturaen fra din strømleverandør. Du som kunde får altså alt på en, 1, faktura.. På fakturaen vil det komme tydelig frem hva som er strømforbruk og hva som er nettleie. Per dags dato er det ikke alle strømselskap som tilbyr gjennomfakturering.
Kraftleverandør
Kraftleverandør også kalt kraftselskap, strømselskap eller strømleverandør sikrer og kjøper strøm fra den nordiske strømbørsen NordPool og selger den så videre til deg som strømkunde.
Leveringsplikt
Dersom du ikke har en avtale med en strømleverandør, plikter nettselskapet å levere strøm til deg. Dette kalles strøm på leveringsplikt. Prisen du betaler for strømmen du får med leveringsplikt er ofte mye høyere enn det du ville betalt om du kjøpte strømmen fra et strømselskap.
Målerstand
Målerstanden er ditt samlede strømforbruk og leses av på strømmåleren din i sikringsskapet. Din strømmåler leses av enten manuelt, men som oftest automatisk (AMS), for å gi beskjed om forbruket ditt til ditt nettselskap.
Målepunkt ID
Med målepunkt ID menes det unike identifikasjonsnummeret alle strømmålere i Norge har. Nummeret er ikke tilgjengelig på den fysiske strømmåleren, men du skal få det opplyst på strømregningen eller ved å kontakte nettselskapet ditt. Målepunkt ID er på totalt 18 siffer og de 10 første er like for alle målere i Norge. Noen nettselskaper oppgir derfor kun de siste 8 sifrene, mens andre opplyser om alle 18. Skal bytte strømleverandør må du opplyse målepunkt ID – eller gi ny leverandør fullmakt til å innhente målepunkt ID.
Målernummer
I sikringsskapet ditt finner du din strømmåler. Denne har et målernummer printet på seg. I motsetning til målepunkt ID er ikke målernummer unikt.
Nettleie
For at du skal få strøm i boligen din, må strømmen transporteres til boligen. Dette skjer over strømnettet. Nettleien bestemmes av og betales videre til de som eier strømnettet der du bor, altså din lokale netteier, også kalt nettselskap eller nettleverandør. Nettleien går blant annet til å dekke drift og vedlikehold av ledningsnettet i ditt område, samt offentlige avgifter.
Nettleverandør
Strømnettet eies av nettleverandørene, også kalt nettselskaper eller netteier. Vedlikehold og etablering av strømnettet er kostbart, og det er samfunnsøkonomisk ulønnsomt med utbygging av parallelle strømnett og konkurrerende selskaper. Myndighetene har derfor valgt å gi nettselskaper monopol på å transportere sine tjenester innenfor sitt geografiske område. Det betyr at du selv ikke kan bestemme nettselskap, men prisen for nettleie er regulert og nettselskapet har plikt til å levere deg elektrisk kraft. Som nevnt tidligere er det nettselskapene som også fakturerer for forbrukeravgiften du betaler til staten.
Norges vassdrags- og energidirektorat regulerer grensene for hvor mye nettselskapene kan ta i nettleie.
Nord Pool Spot
Nord Pool Spot er markedsplassen for kraftomsetning i Norden, altså den nordiske kraftbørsen. Strømleverandører, kraftprodusenter og store industrikunder kjøper og selger kraft på den nordiske kraftbørsen Nord Pool.
Prisområde
Strømprisen i Norge er delt inn i fem ulike prisområder, hvor spotprisene fra kraftbørsen NordPool kan variere basert på tilbud og etterspørsel i forskjellige områdene. Som vi har sett både i 2021 og 2022 kan og vil det være perioder med store prisforskjeller mellom de ulike prisområdene.
Påslag
Påslag er et pristillegg som strømleverandøren tar i tillegg til strømprisen og har som hovedhensikt å dekke kostnader og samtidig sørge for inntjening til selskapet. Påslag kan oppgis som et fastbeløp pr/mnd og/eller som et beløp per kilowattime. Hos elKompis gjør vi det enkelt og tilbyr kun en strømavtale; spotpris + 34 kr/mnd + maks 1øre/kwh som bl.a dekker de lovpålagte elsertifikatene. Vi tjener ingenting på forbruket ditt (vi vil jo hjelpe deg å SPARE strøm 😊)
Opprinnelsesgaranti
Opprinnelsesgaranti er en merkeordning som garanterer for at strømmen er produsert fra fornybare kilder, som vann, vind, sol eller biobrensel.
Strømstøtte
På grunn av de ekstraordinære, og høye, strømprisene vi har i landet, har regjeringen laget en kompensasjonsordning vi på folkemunne kaller «Strømstøtten». Det innebærer at private husholdninger (ikke fritidsbolig) får deler av sine strømutgifter tilbakebetalt. Tilbakebetalingen håndteres av nettselskapene og vises på nettleiefakturaen. Støtten utbetales til og med mars 2023.
Uavhengig av hvilken strømavtale du har dekker strømstøtten pt. 80 % av de overskytende kostnadene når spotprisen overstiger 70 øre/kwh eks. mva opp til et forbruk på 5000 kwh pr måned.
Fra 1. september 2022 dekkes 90 %.
Spotpris
Spotprisen er lik for alle strømleverandører i Norge. Spotprisavtaler følger prisene på kraftbørsen Nord Pool Spot og svinger gjennom døgnet. Med en spotprisavtale på strøm betaler du det samme for strømmen som strømleverandøren din kjøper den inn for. I tillegg kommer et påslag per kilowattime og en fast månedlig sum. Spotprisen varierer time for time og påvirkes blant annet av faktorer som vær, temperatur, tilbud og etterspørsel. Du kan lese mer om spotpris her.
Variabel pris
Ofte kalt «standard variabel pris». Med denne avtalen er det strømleverandøren selv som setter strømprisen ut ifra konkurransen i markedet ellers. Strømleverandøren må informere deg om prisendringer minst 14 dager i forkant.
Kutt strømregningen din med elKompis
Bytt til elKompis her