Men klarer vi å spare mer?

Et komplekst strømmarked kan kokes ned til denne enkle huskeregelen; den billigste strømmen, er strømmen du ikke bruker. En floskel? Ja, kanskje. Men den gir mening. Redusert forbruk vil alltid gjøre strømregningen billigere. Men klarer vi å spare mer?

Strømforbruket påvirkes ikke av de høye strømprisene

Høye priser bremser vanligvis forbruket, men tydeligvis ikke når det gjelder strøm. Tallenes tale er klare; De skyhøye strømprisene vi har nå, har liten eller ingen påvirkning på strømforbruket vårt. I Sør-Norge, hvor strømprisen har vært høyest, har nordmenn generelt brukt akkurat like mye strøm første halvår i 2022, som i første halvår 2020 - da strømprisene var rekordlave.

På bransjenettstedet europower-energi.no skriver politisk redaktør Haakon Barstad 9. august at vi, inkludert strømstøtte, betalte 72 ganger mer for strømmen i juli i år enn i juli 2020. Likevel økte forbruket i år. Barstad fortsetter med et lite tankeeksperiment; - Man kan tenke seg hva som ville skjedd hvis bensinprisen hadde blitt 72 ganger så høy som før. Med utgangspunkt i 18 kroner, ville literprisen da nærmet seg 1300 kroner. Vi tipper det ville ha påvirket kjøremønsteret til folk ganske kraftig.

Alle mulige feilkilder til tross, konklusjonen er overtydelig; Strømforbruket påvirkes knapt av strømprisen – uansett hvor mye den varierer. Den jevne nordmann sløser ikke med strømmen, og vi bruker den strømmen vi må, tilsynelatende uavhengig av prisen.

Vi sparer når vi må - og når vi vet hvordan

Men på andre siden av sommeren 2022 ser vi en endring. Det kan se ut til at når strømprisen bare blir høy nok - over tid, tvinger den oss til å se annerledes på ting, og vi endrer atferd. Mange forteller oss at de er inne i appen og sjekker strømprisen hver eneste dag, og at de har begynt å planlegge både klesvasken og dusjingen på en annen måte enn før.

Samtidig er det ikke til å stikke under stol at det er i de varmeste månedene det er enklest å redusere strømforbruket, og det blir spennende å følge forbruket inn i vinteren og se om det finnes rom og motivasjon til å redusere forbruket også da. I elKompis får du oversikten du trenger for å bruke strømmen smart - både med hensyn til pris, strømforbruket og nettleien din.

Men hva om du ikke trengte være gjerrig? Hva om du kunne spare strøm uten å tenke over det?

elKompis gjør det komplekse enkelt

Det oppleves allerede vanskelig for den vanlige kunde å navigere i et terreng med en rekke uforståelige strømord å snuble i.

Ny nettleiemodell, innført 1. juli, bidrar ytterligere til denne kompleksiteten og gir for øvrig nyanser til all markedsføring om å bruke strøm i de billigste timene. Ønsker du å spare en tusenlapp eller to i året på nettleien, bør du nemlig jevne ut strømforbruket ditt. Over tid, slik at du unngår å bruke mye strøm samtidig, en såkalt effekttopp. På godt norsk; vær nøysom med å bruke de billigste timene. Bruk de, men hold igjen.

I elKompis har vi stor forståelse for at det faktisk kan oppleves vanskelig å være strømkunde - men vi tør likevel påstå at vi kan forenkle strømhverdagen din.

Vi tror at flere ville spart mer, dersom de bare visste hvordan. Løsningen ligger i å gjøre det komplekse enkelt - gjennom billig strøm, smart teknologi og gode digitale løsninger som engasjerer og motiverer kundene til å spare strøm.

Vi tror at flere ville spart mer, dersom de bare visste hvordan

elKompis, elKompis strømguiden, Strømguiden, Strøm blogg, Fortums blogg, Gratis strøm, Strøm, Billig strøm, Blogg NTE, Energiloven, Strømtest, Strømprat, Strømforbruk, Tips om strøm, Råd om strøm, Strømblogg

Grønndulting i praksis

Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, sier i en kommentar til NRK nylig at "Det viktigste er å være gjerrig på bruk av strøm, der det er mulig og forsvarlig" og fortsetter med å poengtere viktigheten av en god strømavtale med lave påslag.

Men hva om du ikke trengte være gjerrig? Hva om du kunne spare strøm uten å tenke over det? Uten selv å "være smart"? Hva om teknologi og algoritmer kunne gi deg oversikten du trengte og sparemulighetene du ikke visste fantes - rett i lomma!

Det er dit elKompis, og bransjen ellers, er på vei. Det er derfor vi verken vil eller skal tjene penger på strømforbruket ditt. Det er derfor innovasjon og forretningsutvikling er viktig for oss og det er derfor vi blir så glade når vi kan fortelle om Marianne og Kenneth som sparte mer enn gjennomsnittet.

Les også:

strømsparing, strømtips, høye strømpriser, Sørlandet, sørlendinger, spare strøm, strømforbruk, strømpris, strømpriser

Dette har et knippe sørlendinger gjort for å spare strøm i år

Pil høyre
Smart strøm, billig strøm, kundeomtale strøm, strøm, strømleverandør, strøm app, fornøyd med elKompis, fornøyd med strømleverandøren sin, anbefalt strømleverandør, anbefalt, strømavtale, anbefalt strømapp, billig strømavtale, spar penger på strøm, hvordan spare penger på strømmen, hvordan spare strøm, elkompis, enkel strømsparing, kontroll på strømmen

Marianne og Kenneth er blant de beste på strømsparing

Pil høyre
Elbillading, smart elbillading, elbillader, elbillading, elbillading hjemme, beste elbillader, smart elbillader, elbil, elbillading strøm, elbil, pris elbillading, elbillading pris, elbillading privat, privat elbillading, billig elbillading,

Lading av elbil – Strømforbruk og smartlading

Pil høyre