Kaja og kollektivet velger strømleverandør for første gang!

Når du flytter ut hjemmefra er det mange ting å tenke på. Spesielt dersom det er første gang. Flytting er en stor og tidkrevende jobb. Strøm og bredbånd skal bestilles, flyttemelding skal leveres og klær, ting og møbler skal pakkes, ryddes og transporteres.

Publisert: 14.09.2022 10:00

Som fersking i voksenlivet er det mye som skal læres på relativt kort tid. Det har psykologistudentene Kaja, Julie og Harini virkelig fått kjenne på. De tre jentene har nylig overtatt en leilighet i Lillehammer - og selv om det ikke er første gang de flytter, er det likevel første gang de har blitt nødt til å fikse med alt på egenhånd. 

Vi tok oss en prat med de tre jentene for å høre hvordan de gikk frem for å ordne med strøm i ny bolig. 

- Jeg er vant med at dette er noe som foreldrene mine ordner, så jeg ringte hjem til mamma og spurte hvilken strømleverandør hun anbefalte. Men prosessen var overraskende enkel. Hun sendte oss en vervelenke som vi registrerte oss via. Det eneste vi trengte å gjøre var å laste ned elKompis-appen og sende inn målernummer, forteller Kaja. 

Strømverden er full av ord og begreper selv de mest erfarne kan gå seg vill i. For hva er målernummer? Det samme som målepunktID? Hvor finner jeg dette målernummeret? Og hvor er egentlig sikringsskapet?

Læringskurven til studentene var bratt, men med litt veiledning i elKompis-appen underveis, og en ekstra telefon til mammaen til Kaja, fant de målernummeret på måleren sin. 

Husk å ta med strømmen på flyttelasset 

At Kaja, Julie og Harini har mer enn nok å holde fingrene i, er det ingen tvil om. Og sammen med sommerferie, flytting og nedvask av tidligere bosted, er det ikke så veldig rart at de tre jentene først glemte at strømmen også måtte med på flyttelasset.

Det var nemlig ikke før de skulle skrive under leiekontrakten at de kom på at strøm måtte bestilles til ny bolig. 

- Vi fikk tilbud av leietaker om å overta tidligere leieboer sitt strømabonnement, men det var vi ikke så interessert i. Vi ville være sikre på at vi valgte en god strømavtale med lav pris. Så da ble vi enige oss imellom om å fikse med strøm på egenhånd, selv om ingen av oss hadde peiling på hvordan. Men vi klarte det, vi har strøm! Forteller Harini entusiastisk og med dårlig skjult mestringsfølelse. 

Julie legger til: 

- I tillegg fikk vi også ververabatt, og det jo er ikke til å legge skjul på at vi studenter setter litt ekstra pris på det ;) 

I elKompis får både den som verver og de som blir vervet en rabatt på neste strømregning på 500 kr. For den som verver kan det bli mye penger spart. 

- Ingen tvil om at vi skal benytte oss av dette, og verve venner og kjente. En hundrelapp her og en hundrelapp der, betyr mye for en slunken studentlommebok, smiler Kaja. 

Unngå leveringspliktig strøm fra ditt nettselskap når du flytter 

Kollektivet fikk heldigvis ordnet strøm i tide, men det kunne imidlertid blitt en kostbar affære dersom ikke leietaker hadde opplyst dem. I Norge er det nemlig slik at dersom du glemmer å ta med eller bestille strøm til ny bolig, får du det som kalles for leveringspliktig strøm fra ditt nettselskap. Og det er dyrt. 

Husk derfor alltid å bestille strøm før du flytter. 

Se hvordan Kaja og kollektivet reagerte da de forstod hvor avhengig de er av strøm, lenger ned i artikkelen.

Hvilken strømleverandør skal du gå for

Førstegangsflytter eller ei. Mange synes det er vanskelig å forstå strøm. Det norske strømmarkedet kan oppleves både vanskelig og uoversiktlig. Med over 100 forskjellig strømleverandører og enda flere strømavtaler å velge mellom, er det ikke alltid like enkelt å vite hvem man faktisk skal gå for. 

Hva du bør velge avhenger i bunn og grunn av dine behov og preferanser. Mens noen er opptatt av pris, er andre opptatt av forutsigbarhet. For Kaja og kollektivet var det spesielt én ting som var viktig når det gjaldt valg av strømleverandør. Faktisk var dette helt avgjørende.

Kaja og kollektivet velger strømleverandør

- Pris! Det kommer først. Jeg tror helt ærlig vi kun har tenkt på pris, men selvfølgelig er det nice å ha oversikt over hvor mye strøm vi faktisk bruker, forteller Julie entusiastisk. 

Og legger til: 

- Ikke minst synes jeg det er interessant at vi nå med elKompis-appen kan se hva vi bruker strømmen på. Tidligere har jeg bare betalt uten å egentlig vite hva jeg faktisk betaler for. 

Mange synes i likhet med Julie at det er vanskelig å forstå hva de faktisk betaler for. Det har vi i elKompis gjort noe med og utviklet en app som både gir deg konkrete råd og tips, og gjør det enkelt å få oversikt og kontroll. 

Strøm - ikke lenger bare en del av leien 

Kaja og kollektivet er fra tidligere vant med å betale for strøm. Likevel er det ingen av dem som har hatt hovedansvaret for strømutgiftene. Nå som det er de selv som har fått ansvaret og kontrollen, er vi nysgjerrig på om de vil endre forbruksmønster eller bli mer bevisst på hva de faktisk bruker strøm på. Jentene forteller: 

- Jeg har vært litt opptatt av forbruk tidligere. Da med tanke på at strømprisene har vært veldig høye de to siste årene. Så ja, jeg har blitt flinkere til å ta kortere dusjer, men jeg tror absolutt jeg kommer til å bli enda mer bevisst nå som det er vi selv som skal betale strømregningen, forteller Julie. 

- I studentboligen jeg bodde i før var strøm og bredbånd inkludert i leien, så da tenkte jeg egentlig ikke på strømforbruk i det hele tatt. Selvfølgelig har jeg prøvd å huske på å skru av lysene etc. Men med elKompis-appen synes jeg det er mye enklere å bli bevisst på eget forbruk. Nå har vi jo full oversikt over strømforbruket og hva strømprisen ligger på dag for dag, sier Harini. 

- Jeg har ikke vært så opptatt av forbruk tidligere, men det er egentlig for jeg har vært litt uvitende. Med elKompis-appen får vi full kontroll og da blir det mye enklere å følge med på forbruket. Også må jeg bare si at appen er utrolig oversiktlig. Første gang jeg logget inn ble jeg overrasket over hvor enkel den var. Strøm ble plutselig ikke så vanskelig lengre, og det synes jeg er fint, sier Kaja.

Kaja og kollektivet velger strømleverandør - elKompis

Her er kollektivets tre beste tips for andre som skal velge strømleverandør for første gang

1. Sammenlign priser og få anbefaling fra andre

2. Vær sikker på at strømleverandøren har en god app som gir deg oversikten du trenger 

3. Sjekk om strømleverandøren har et vervekonsept 😉

Les også:

Men klarer vi å spare mer? Høye strømpriser påvirker ikke forbruket, blir strømforbruket lavere når strømmen er dyr, blir strømforbruket høyere når prisen er billig, bli forbruket lavere når strømmen er dyr, blir forbruket høyere når prisen er billig, Kan jeg spare strøm uten å vite det, spare strøm uten å merke det, strømforbruk, vi må spare strøm, vi må bruke mindre strøm, hvorfor bruker ikke folk mindre strøm,

Men klarer vi å spare mer?

Pil høyre
nettleie, ny nettleie modell, dette er nettleie, nettleie strøm, strøm nettleie, ny nettleie 2022, nettleie 2022, hva er nettleie, nettleie forklart, pris nettleie, ny prismodell nettleie, ny pris nettleie, hvordan beregnes nettleie,

Gjennomfakturering - en fordel eller ulempe?

Pil høyre
Kompensasjon for høye strømpriser, Kompensasjon strøm, Kompensasjon strømpris, hvordan få Kompensasjon for strøm, hvor mye får jeg i strøm Kompensasjon, Kompensasjon strømprisen 2022, hvordan fungerer strømstøtten, hvor mye får jeg i strømstøtte, hvordan utbetales strømstøtten, når utbetales strømstøtten, hva er strømstøtten på, hvor mye dekker strømstøtten

Kompensasjon for høye strømpriser

Pil høyre