Husk dette før du reiser på påskeferie
Påsken er like rundt hjørnet og mange hjem vil stå tomme. Kanskje planlegger du en tur på hytta, eller et besøk til bestemor og bestefar i Nord. Uansett hvor og hvordan du tenker å tilbringe påsken, her har vi laget en sjekkliste over ting du må huske på før du drar av sted.

Senk innetemperaturen
I en gjennomsnittlig bolig i Norge går mellom 60 og 80 prosent av strømforbruket til oppvarming. Skal du reise bort i påsken, er det enkleste og mest økonomiske grepet å skru ned innetemperaturen. Ved å senke innetemperaturen med én grad kan du redusere strømforbruket med hele fem prosent. Senker du med to grader, kan du spare opptil ti prosent av kostnadene til oppvarming.
Oppvarming av bolig, varmtvann og eventuelt lading av elbil er det som bruker mest strøm i de aller fleste boliger. Sjekk om temperaturen eventuelt kan senkes noen grader. Husk at mye er gjort dersom du skrur ned termostaten på både varmepumpe og panelovner til 12 grader.
Sjekk værmeldingen
Med rekordhøye strømpriser kan det være fristende å slå av all varme, men da bør du først sjekke værvarslet, slik at du er sikker på at det ikke er meldt sprengkulde i perioden du skal være bortreist. For å unngå vannskader fra frostsprengte rør, anbefaler rørleggere gjerne en innetemperatur på minimum 10 grader.
Sjekk varmtvannsberederen
Skyhøye strømpriser gjør at mange av oss forsøker å finne nye måter å redusere strømregningen på. Men å justere innstillingene på varmtvannsberederen er ikke særlig lurt. I utgangspunktet settes mange varmtvannsberedere på 75 grader fra fabrikken. Før du reiser av gårde kan du eventuelt sjekke om din varmtvannsbereder er stilt inn unødvendig høy, men du skal likevel være litt forsiktig med reduksjon av temperaturen i varmtvannsberederen. For lav temperatur kan nemlig føre til oppblomstring av legionellabakterier. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor en innetemperatur på varmtvannsberederen på minst 70 grader.
Trekk ut støpsler
Før du reiser bort bør du trekke ut støpslene til ulike elektriske artikler. Slik sparer du kroner samtidig som du reduserer risikoen for brann. Vil du gi inntrykk av at boligen er bebodd mens du er bortreist, kan du eventuelt kjøpe tidsbrytere som slår av og på lyset i løpet av døgnet.

Ikke glemt dette
I tillegg til de overnevnte punktene kan det være lurt å bruke litt ekstra tid på å sikre huset før du reiser bort. Hvert eneste år utsettes flere norske hjem for innbrudd og hvor kjedelig er det ikke å komme hjem til et endevendt hus?
Har du boligalarm, anbefaler vi deg å bruke den. I tillegg kan det være smart å merke huset med beskjed om at du har alarm, da er sannsynligheten for at noen bryter seg inn litt mindre.
Lukk og lås
Sørg for at alle dører og vinduer er låst. Dette er kanskje en selvfølge, men det er likevel ikke så dumt å ta en ekstra runde for å dobbeltsjekke at alle dører og vinduer er lukket og låst. Og for all del; ikke glem å låse garasje og bod.
Ikke legg husnøkkelen på et lurt sted
Du må for all del ikke legge husnøkkelen under dørmatten, i postkassen, i blomsterpotter eller annet sted utenfor huset. Har du en nøkkelboks med kodelås burde du benytte den, eventuelt høre med naboen om de kan passe på nøkkelen til du er tilbake.
Lat som om du er hjemme
Få huset til å se bebodd ut. Ikke rydd bort alle ting som får hjemmet ditt til å se ubebodd ut. Du kan gjerne la det ligge litt søppel i søppeldunken, eller la kaffekoppen stå igjen på spisebordet. Det er bare bra det for å holde ubudne gjester borte.

Avtal med naboen
Skal du være bortreist over en lengre periode, kan du be naboen om å ta inn posten for deg. Eventuelt kan du stoppe avisen eller be posten oppbevare den for deg mens du er bortreist. Bare husk å gjøre det i god tid før du reiser, slik at du er helt sikker på at det stoppes.
Steng vannet
Steng stoppekranen til oppvaskmaskinen og vaskemaskinen og sjekk at oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel, komfyr og andre elektriske apparater er slått av før du reiser. Og her skal du få et godt tips; trekke ut støpselet til kaffetrakteren samtidig som du gjør en absurd bevegelse – så husker du at du har gjort det 😉
Rydd og rens i kjøleskapet
Det hjelper kanskje ikke å rydde i kjøleskapet for å holde ubudne gjester borte, men det er ekstremt deilig å komme hjem til. Det er mye vi gjerne skulle ha klargjort før vi reiser bort, likevel er det ikke alltid tiden strekker til. Dersom det skulle være tilfelle at du ikke rekker å vaske huset før du drar, så sørg iallfall for å tømme matsøpla og kjøleskapet for gamle middags-rester, sur melk og råtne grønnsaker. Det er utrolig kjedelig å komme hjem til et kjøleskap som lukter vondt.
Eventuelt om du har noe mat du ikke rekker å spise opp, kan du kanskje høre med naboen om de kan ha bruk for noe. Da er du med på å redusere matsvinn, noe som er viktig for en bærekraftig utvikling, samtidig som det er godt for samvittigheten og miljøet.

Sjekk at du har en god strømavtale
Til syvende og sist, sørg for at du har en god strømavtale. Med elKompis kan du være trygg på at du aldri betaler for mye for strømmen. Det er en god start!
Du betaler det samme som vi gjør når vi kjøper strømmen fra den nordiske strømbørsen NordPool + inntil 1 øre/kWh som utelukkende går til å dekke innkjøpskostnader og elsertifikat.
I appen får du full kontroll, tips og innsikt som hjelper deg å redusere strømkostnadene dine – både forbruket og prisen din!
God påske!
Kutt strømregningen din med elKompis
Bytt til elKompis her