Gjennomfakturering - en fordel eller ulempe?

Gjennomfakturering betyr kort forklart at nettleien fra ditt nettselskap inkluderes på fakturaen fra din strømleverandør. Altså; du som kunde får én samlet faktura for både strøm og nettleie. Det høres kanskje både enkelt og naturlig ut med tanke på at de to produktene er avhengig av hverandre. I tillegg synes mange at gjennomfakturering gjør det enklere å holde oversikt over alle strømutgiftene. Så hvorfor tilbyr ikke elKompis gjennomfakturering?

Det er enkelt og greit fordi vi ønsker å tilby en så rimelig strømavtale som mulig. Mer om dette lenger ned i artikkelen. Men aller først; hva er egentlig forskjellen på strøm og nettleie? 

Alle som bruker og kjøper strøm må betale for to ulike produkter: strøm og nettleie.

Strømleverandører sikrer og kjøper strøm fra den nordiske strømbørsen NordPool og selger den så videre til deg som strømkunde. Men, for at du skal få strøm i stikkontaktene dine må strømmen transporteres til boligen din gjennom kabler i luft og i bakke – altså strømnettet. For dette betaler du nettleie. Nettleien betales til det lokale nettselskapet ditt og går blant annet til å dekke drift og vedlikehold av ledningsnettet i ditt område, utbygging av nett og offentlige avgifter.

Mens du kan velge hvilken strømleverandør du ønsker å benytte, kan du ikke gjøre det samme med nettselskapet ditt. De har nemlig monopol i sine respektive geografiske områder.

Hva betyr gjennomfakturering for deg som kunde?

Som nevnt innledningsvis handler gjennomfakturering om at strømkunder kun får tilsendt én samlet faktura for både strøm og nettleie. Det er strømselskapet som sender ut fakturaen på vegne av både seg selv og nettselskapet. På faktura vil det tydelig komme fram hva som er strømforbruk og hva som er nettleie.

Fortsatt ikke obligatorisk med gjennomfakturering

Hensikten med gjennomfakturering da det ble innført i 2016, var å fjerne konkurransefortrinnet som de lokale strømleverandørene hadde. De kunne nemlig «samfakturere» strøm og nettleie på samme faktura og dermed gi en bedre kundeopplevelse enn de nasjonale strømleverandørene.

Så hvorfor er ikke gjennomfakturering obligatorisk? Eller hvorfor velger ikke alle strømleverandører å tilby dette? Det har sin naturlige forklaring. Ordningen, slik den fungerer i dag, er for kostnadskrevende for strømleverandørene til at NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) ønsker å gjøre den obligatorisk. Det skriver seksjonssjef i NVE Gro Grøtterud i en epost til Europower Energi.

Gjennomfakturering er derfor en frivillig ordning, som betyr at den enkelte strømleverandør selv kan bestemme om de ønsker å tilby alt på en faktura, til ett eller flere nettområder. Innenfor et nettområde er det derimot ikke frivillig lengre. Alle, eller ingen, må gjennomfaktureres. Det er altså ikke så enkelt som at hver enkelt kunde kan velge, eller velge bort, gjennomfakturering. Ordningen innebærer også at det er strømselskapet som er pålagt å sende ut fakturaen på vegne av både seg selv og nettselskapet. Det er det forbundet store kostnader ved.

gjennomfakturering, hva er gjennom fakturering, hvordan fungerer gjennomfakturering, er gjennomfakturering bra?

Billig strøm versus gjennomfakturering

Gjennomfakturering som konsept har dessverre ikke utviklet seg slik bransjen håpet på, og flere og flere strømleverandører erfarer at det både er krevende og dyrt å forvalte ordningen. Til syvende og sist blir det kundene som må bære denne kostnaden gjennom dyrere strømavtaler.

Derfor; for å sikre så billig strøm vi bare klarer – uten høye påslag og obligatoriske tilleggstjenester, har vi valgt å ikke tilby gjennomfakturering per dags dato. Dessuten vet vi at mange ønsker nettleie på egen faktura, og at disse får den enkeltheten de trenger gjennom eFaktura og avtalegiro.

Full oversikt i elKompis-appen

I tett samarbeid med kundene våre jobber vi beinhardt hver eneste dag med å fylle elKompis-appen med nye smarte løsninger som du faktisk har glede av. Kanskje til og med synes er gøy!

Vi forenkler strømdagen ved å gi deg oversikt, råd og varsler, slik at du kan ta smarte og klimavennlige valg for din egen strømdag. Vi holder vakt når strømprisen svinger, og basert på ditt forbruk får du prognoser og oversikt som gjør at du kan redusere strømregningen din.

Har du elbil kan du smartlade i appen, også uten smart hjemmelader, og slik utnytte de billigste timene.

– Smartere og billigere strøm rett og slett!

Ingen forskuddsfakturering

Bli kunde

Les også:

Strømforbruk elbillading, ladeforbruk elbil, strømforbruk elbil, ladeforbruk elbillading, hvor mye koster det å lade elbil, hvor mye strøm bruker en elbil, hva koster en elbillading,

Fremdeles mye billigere å kjøre elbil enn bensinbil

Pil høyre
Kompensasjon for høye strømpriser, Kompensasjon strøm, Kompensasjon strømpris, hvordan få Kompensasjon for strøm, hvor mye får jeg i strøm Kompensasjon, Kompensasjon strømprisen 2022, hvordan fungerer strømstøtten, hvor mye får jeg i strømstøtte, hvordan utbetales strømstøtten, når utbetales strømstøtten, hva er strømstøtten på, hvor mye dekker strømstøtten

Statnett kutter nettleien med fire milliarder kroner

Pil høyre
elKompis, elKompis strømguiden, Strømguiden, Strøm blogg,Spotpris strøm, hva er spotpris, dette betyr spotpris, dette betyr spotpris strøm, spotpris forklart, dette menes med spotpris, dette betyr spot, spotpris strømavtale, spotpris på strøm, strøm spot, strøm spotpris, spot

Hva er spotpris på strøm?

Pil høyre