Gått i fastprisfella?

Er du sikker på at du har riktig strømavtale? Mange er fortvilte over skyhøye strømregninger, og vi har samlet 3 råd til hva du gjøre for å sikre deg en bedre avtale.

Publisert: 11.11.2022 12:00

Nyhetsbildet har den siste uken vært preget av flere fortvilte strømkunder som har bestilt fastpris på over 6 kroner for november og desember måned. Mange fortviler også over en avtaleform som heter variabel pris, hvor strømprisen de har fått regning på er langt over spotprisen.

Vi har snakket med Simen Lossius hos Bytt.no:

Har dere merket økning i trafikk inn til strømbyttesidene den siste uken sammenlignet med uken før? Hvor mye i så fall? 

"Vi har merket en stor økning i trafikk på vår sammenligningstjeneste på strøm, omtrent en dobling fra uka før."

Er det lik økning fra hele landet, eller er det noen landsdeler som peker seg ut?

"Økningen i trafikken gjelder fra hele Norge, men økningen er størst i sør hvor spotprisen nå er betydelig lavere enn tidligere i år."

Har du fått en faktura for oktober som er på flere tusen? Sjekk disse rådene til hva du kan gjøre: 

1. Sjekk om selskapet har sendt med angrerettskjema på riktig måte

Har du bestilt fastpris eller en variabel avtale skal strømselskapet ha inkludert og informert deg om angreretten din. Dersom de ikke har gjort dette på riktig måte utvides angreretten din til 12 (!) måneder. Vi anbefaler deg om å ta kontakt med strømleverandøren din dersom du ikke har fått informasjon om angrerett før eller ved bestilling.   

2. Snakk med strømselskapet ditt

Som oftest vil det lønne seg å snakke med strømselskapet. Har du bestilt fastpris så har du angrerett. I de aller fleste tilfeller vil en kundebehandler kunne gjøre noe med saken. Ta kontakt med strømselskapet ditt og spør om de kan gjøre en endring. 

 

 

3. Skal du flytte? Ved flytting avsluttes faste strømavtaler!

Ved flytting avsluttes faste strømavtaler dersom du ikke aktivt ber om at avtalen blir med på flyttelasset. Den som flytter inn i din tidligere bolig, kan også fritt velge ny leverandør og ny avtale.   

Spotpris er en smart strømavtale. Les mer om elKompis spot her

Se avtalen

Strømstøtten sparer oss fra de verste toppene! 

Hvis du bestilte fastpris i oktober på 1 kr/kWh må spotprisen være høyere enn 3 kr/kWh for at du skulle spart noe. Dette er fordi du har statens strømstøtte.
 
Strømstøtten dekker nesten hele prisen over 70 øre. Hvis prisen er under 70 øre får du ingen strømstøtte, uansett om du har fastpris eller ikke.

I oktober 2022 falt spotprisen kraftig, blant annet på grunn av store nedbørsmengder. Mange kunder bestilte dyre fastprisavtaler i frykt for høye priser, og tapte dermed flere tusen kroner.

I denne perioden er det ingen selskap som kan gi deg en gunstig fastpris. I grafen viser vi hvor høy prisen må være for at det skal lønne seg med fastpris på 1 kr/kWh, 3 kr/kWh eller 5 kr/kWh. Til sammenlikning har vi lagt ved snitt spotpris i oktober. 

Hvorfor bør du velge spotpris? 

Spotpris har vært anbefalt av Forbrukerrådet i lang tid, og det med god grunn. Det finnes veldig få eksempler på kunder som har tjent på fastpris over lengre tid. Mange betaler nå dyrt for dette veddemålet.  

Med en spotprisavtale følger strømprisen din innkjøpsprisen på strømbørsen NordPool. Det finnes et hav av avtaler der ute, men vi anbefaler å velge en avtale som ikke er kampanjepris. Da unngår du å bli flyttet over på en dyrere avtale, og du slipper å huske på å bytte avtale når kampanjen utgår.

Det kan være lurt å sjekke sammenlikningstjenester slik som Bytt.no. Hos Bytt kan du som kunde skrive en omtale av selskapet, og se hvilken score ulike selskaper har.  

Hos elKompis har vi bare én avtale, og det er selvfølgelig spotpris. Se gjerne hva kundene våre sier om oss på Bytt.

Kutt strømregningen din med elKompis!

Se avtalen

Les også:

nettleie, ny nettleie modell, dette er nettleie, nettleie strøm, strøm nettleie, ny nettleie 2022, nettleie 2022, hva er nettleie, nettleie forklart, pris nettleie, ny prismodell nettleie, ny pris nettleie, hvordan påvirker nettleien regningen, hva betyr ny nettleiemodell for meg, hvordan blir det med ny nettleie modell

Slik påvirker ny nettleiemodell strømregningen din

Pil høyre
nettleie, ny nettleie modell, dette er nettleie, nettleie strøm, strøm nettleie, ny nettleie 2022, nettleie 2022, hva er nettleie, nettleie forklart, pris nettleie, ny prismodell nettleie, ny pris nettleie, hvordan beregnes nettleie,

Gjennomfakturering - en fordel eller ulempe?

Pil høyre
By påske, fjell påske, påske, husk dette før du drar på tur, husk dette før du drar på ferie, smarte strøm spare tips, enkel strømsparing, strømsparing, husk dette før du reiser bort, strømtyv, dette er strømtyvene, påskesol, påske vær, ferie, huskeregler før du drar på tur, huske regler før du drar på ferie, huskeregler før du reiser, strøm, strømleverandør, billig strøm, elKompis

By- eller fjellpåske – det er penger å spare på å tenke smart

Pil høyre